• Convenant. Het hoge woord is eruit, een van jullie of misschien wel beide heeft/hebben besloten uit elkaar te gaan. Misschien zijn jullie in relatietherapie geweest of is er een ander in het spel. Allemaal een heftig proces en dan begint het volgende proces? Hoe vertel ik het de kinderen, de ouders, familie en vrienden? Wie gaat waar wonen? In ons stappenplan vinden jullie vast hou vast om de juiste stappen in de juiste volgorde te nemen. Kiezen jullie voor een mediator of voor een advocaat? Samen een advocaat of ieder voor zich? Wat je ook kiest er zal een echtscheidingsconvenant moeten komen. Een belangrijk onderdeel waarbij het belangrijk is deskundig en zorgvuldig te werk te gaan, het is een deel waarin jullie afspraken maken die invloed hebben op de toekomst. 

Maar wat is nu een convenant? Wat moet er nou precies instaan? Wat houd een convenant in?  Allemaal termen die misschien nieuw voor je zijn. Wij helpen jullie erbij en veel info kun je hier op de website vinden.

Wat is de betekenis van een convenant ? 

Een scheidingsconvenant is namelijk iets anders dan een overeenkomst. Als de afspraken gaan over het beëindigen en de afwikkeling van het huwelijk dan heet het een echtscheidingsconvenant. Afspraken die gemaakt zijn na het samenwonen, of ze nu in een contract staan of niet samen in een vaststellingsovereenkomst.

Waarom moet je een echtscheidingsconvenant opstellen?

Ben je getrouwd of woon je samen met een samenlevingscontract je moet samen afspraken gaan maken. Over bijvoorbeeld de kinderen, over bezittingen, maar ook over eventuele schulden, pensioen, alimentatie. En dat is best wel pittig, het is ook veel waarbij deskundige begeleiding van groot belang is. Als jullie getrouwd zijn, dan zal een convenant aan de rechter worden voorgelegd. Ook als jullie geregistreerd partner zijn en minderjarige kinderen hebben moet er een convenant over jullie scheiding naar de rechtbank.  Wonen jullie samen dan gelden er andere regels. 

Wat staat er in een convenant ?

In een scheidingsconvenant staan de afspraken die jullie samen hebben gemaakt over jullie scheiding. Het convenant moet daarna worden ingediend bij de rechtbank. Dat is een vereiste alvorens de rechter de scheiding in behandeling kan nemen. Maar wat zet je zoal in een echtscheidingsconvenant? 

verdeling eigendommen en inboedel

hypotheek en huis

pensioen, beleggingen en schulden

alimentatie

ouderschapsplan (bij minderjarige kinderen)

afspraken over een eigen bedrijf 

Een convenant opstellen met een mediator 

De afspraken die je in dit convenant hebt gemaakt kunnen grote impact hebben op jullie toekomst. Helaas zien we in een convenant vaak afspraken staan die voor de toekomst niet haalbaar zijn. Ook zien we afspraken in een convenant staan die juridisch niet kloppen of afspraken waardoor jullie achteraf nog een naheffing van de belastingdienst kunnen ontvangen. Situaties die je niet wilt. Samen gaan we in overleg en is het onze taak om er het beste voor jullie beide uit te halen. Wij zorgen dat het juridisch klopt en begeleiden jullie in de gesprekken hierover. Zo kunnen we in veel gevallen een vechtscheiding voorkomen. En daar naast zorgt onze financiële adviseur dat alles klopt wat jullie zoveel rust zal opleveren.