Partneralimentatie 

Na een scheiding kan het zijn dat u of uw partner verplicht zijn om bij te dragen aan de kosten van levensonderhoud voor de andere partner. Dit heet partneralimentatie. De hoogte daarvan hangt af van hoeveel de partner die alimentatie ontvangt nodig heeft en hangt ook af van de draagkracht van de betalende partner. U betaalt 5 jaar partneralimentatie. U kunt daar samen ook andere afspraken over maken en een kortere termijn overeenkomen.

Echter kan het ook gebeuren dat het langer is. Dit is mogelijk als u ouder dan 50 jaar bent en heel lang getrouwd bent geweest. Het is dan mogelijk dat u 10 jaar partneralimentatie moet betalen of ontvangt. Zijn jullie het niet eens over de duur en het bedrag dan bepaalt de rechter. 

Het bedrag berekenen we voor u. Immers dienen beide partners nog te kunnen leven. Een partner alimentatie kan veranderen op het moment dat de partner veranderingen heeft in het inkomen. Gaat de ontvangende partner opnieuw samenwonen of trouwen dan vervalt de partneralimentatie.

Wanneer kan partneralimentatie veranderen?
*een nieuwe partner kan invloed hebben op de (hoogte van) de alimentatie,
*ontslag of werkloosheid of een andere baan,
*hogere reiskosten of hypotheeklasten na een noodzakelijke verhuizing,
*een kind dat bij de andere partner gaat wonen,
*overlijden,
* een wettelijke wijziging

Kinderalimentatie
U kunt ook te maken krijgen met kinderalimentatie. Dit is de bijdrage in de kosten voor de zorg en opvoeding van uw kinderen. Als ouders blijft u ook na de scheiding samen financieel verantwoordelijk voor uw kinderen. En dus moet u samen afspreken hoe u deze kosten verdeelt. Van belang daarbij is ook hoe u de zorg en opvoeding onderling verdeeld hebt. En wat de draagkracht is van beide partners.

De hoogte van kinderalimentatie wordt vastgesteld in 3 stappen. Namelijk behoegte, draagkracht en 

Er wordt gekeken naar de leeftijd van de kinderen en het aantal kinderen. Ook worden kinderen van boven de 18 jaar meegenomen in de kosten van levensonderhoud. Maar ook het inkomen van de ouders voordat ze uit elkaar gingen.

Draagkracht bepalen

Er wordt gekeken naar welk bedrag degene die alimentatie moet betalen kan missen. Dit noemen we draagkracht. Er wordt ook rekening gehouden met de draagkracht van degene die de kinderen verzorgt. De draagkracht wordt berekend door het inkomen te verrekenen met de lasten. De draagkracht is dus de ruimte die een ouder heeft om bij te dragen in de behoefte van het kind of de kinderen.

Vergelijken en definitief bedrag bepalen

Tot slot kijken we naar de draagkracht en de behoefte aan alimentatie met elkaar. Zo wordt er verdeelt naar behoefte naar rato van de draagkracht van beide partners. Het alimentatiebedrag wordt jaarlijks aangepast. Dit wordt aangepast naar de inflatie. Dit betekend dat het mee stijgt met de loonstijging. 

De minister van Justitie bepaalt rond november met welk percentage de alimentatiebedragen moeten worden aangepast. Dit percentage hangt af van de loonstijgingen. Het loonindexcijfer wordt vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de landelijke salarisontwikkelingen.

Herberekening 
Als er factoren zijn die de  invloed van  ieders draagkracht flink veranderen, is het belangrijk bij je mediator een herberekening alimentatie te laten doen. Denk aan een situatie waarin je flink meer of minder gaat verdienen, je gaat verhuizen en hele andere woonlasten gaat krijgen of dat je gaat samenwonen met een nieuwe partner – die misschien zelf ook wel kinderen heeft. Dit noemen we ‘samenloop’.