- Scheiden en de hypotheek
Als jullie uit elkaar gaan en jullie hebben samen een koopwoning en hypotheek dan komt er een heleboel bij kijken. Wat gaat er met het huis gebeuren is veelal een van de eerste vragen die opkomt. Kan een van jullie in het huis blijven wonen? En wat te doen als je geen geld hebt om je partner uit te kopen? Scheiden met een eigen woning brengt veel vragen en onzekerheden met zich mee. Een vervelende emotionele tijd waarin niet altijd alle beslissingen even verstandig worden genomen.
Met een eigen woning heb je 3 opties
- een van jullie blijft wonen in het huis en koopt de ander uit (soms met overwaarde of restschuld)
- jullie verkopen de woning en verdelen de winst of het verlies
- jullie verdelen de woning nog niet, dit noemen we dat de woning ‘onverdeeld’ blijft.
Als een van jullie in de woning wil blijven wonen
Hierin heb je twee mogelijkheden :
- je kunt de hypotheekschuld overnemen van je partner. Jij wordt dan alleen aansprakelijk voor de hypotheekschuld. De andere partner word ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.
- je sluit een nieuwe hypotheek af op jouw naam en lost de oude bestaande hypotheek volledig af.
Indien er overwaarde is dan moet de vertrekkende partner daar een deel van uitbetaald krijgen. Bij het tegenovergestelde moet de vertrekkende partner een deel aan de blijvende partner betalen.
Jullie verkopen de woning
Zodra de woning verkocht is en de woning brengt voldoende op om de hypotheek te kunnen aflossen dan verdelen jullie de overwaarde tussen jullie twee. Mocht het tegen zitten en je behoud na verkoop een restschuld dan zal de bank mits jullie een hypotheek hebben afgesloten met nationale hypotheek garantie (NHG) de restschuld declareren bij de NHG.
Heb je geen hypotheek met NHG en behoud je wel een rest schuld dan moet jezelf een oplossing regelen om de schuld te kunnen aflossen. Een optie kan dan zijn om de restschuld bij een nieuwe hypotheek mee te laten financieren op een nieuwe/andere woning.
Je laat de woning ‘onverdeeld’, scheiden en de hypotheek
Wat ook een mogelijkheid is dat de woning ‘onverdeeld’ laten. Jullie blijven dan gezamenlijk het eigendom van de woning behouden ook nadat de scheiding officieel is. Dit mag tot een periode van maximaal 5 jaar. Een reden waarom mensen hier voor ;
- je wacht totdat een van jullie wel de de financiële mogelijkheden heeft om alleen de woning te kunnen overnemen.
- je wacht totdat de woningmarkt is aangetrokken
- je geeft zo de kinderen de mogelijkheid om rustig aan de veranderingen te wennen op een plek die voor de kinderen vertrouwd is.
Deze vorm heeft wel een aantal zaken waar jullie goed over moeten nadenken omdat je formeel de lasten van de woning nog steeds samen deelt. Mocht de andere partner een andere woning willen kopen kan dit van invloed zijn op de nieuwe hypotheek. Maar met deze optie blijven jullie ook beide verantwoordelijk en aansprakelijk voor de hypotheek. Als een van beide betalingsproblemen ondervind zal de ander daar mede verantwoordelijk voor worden gehouden. Dit kan erg vervelende gevolgen hebben voor beide partijen.
Daarom zullen we deze wijze ook niet snel adviseren. Je stelt het oplossen van het probleem uit tot later, het zal vroeg of laat toch verdeeld moeten worden. En je weet immers niet wat er in de toekomst speelt omstandigheden kunnen snel veranderen en de woningmarkt is immers altijd in beweging. Maar dat niet alleen, ook jullie persoonlijke (financiële) situatie kan wijzigen of wat als er een derde persoon in het spel komt? De woning onverdeeld laten is eigenlijk het probleem voor jullie uitschuiven. Hierdoor kun je misschien de scheiding nog niet verwerken en afsluiten omdat je immers nog steeds sterk met elkaar verbonden bent.
Betere afspraken in rust
De verdeling van de woning en de bijbehorende hypotheek is een deel uit het gehele financiële plaatje. En misschien ook gelijk het aller belangrijkste deel van de verdeling en scheiding. Om tot goede afspraken te komen over de verdeling is het belangrijk het complete plaatje in beeld te hebben. Wij hebben deze expertise in huis middels mediator en een financiële adviseur. Uit ervaring weten we dat je tot betere afspraken komt als er financiële rust is en er zo snel mogelijk duidelijkheid is of een van de partners in het huis kan blijven wonen.
Wij helpen u hier graag en deskundig bij mediationvanatotz of bel 06-53768669
Scheiden en de hypotheek